Det finns många svar på frågan om vad burlesk är, och det är svårt att ge ett heltäckande, allomfattande, eller solklart svar. Det brukar gå att enas om att det som konstform uppstod i USA i slutet på 1800-talet och det brukar också gå att enas om att det bör innehålla humor, det överdrivna på något sätt (till exempel i satir, eller överdådig kostym och make-up), och någon form av avklädande – med fokus på stripTEASE. Det handlar mer om hur avklädnaden går till än vad som visas upp. Burlesk är definitivt en sensuell konstform, och en konstform som använder kroppen och förväntningarna på kroppen som redskap för att kommentera eller arbeta utifrån sexualiteten på olika sätt. 


Den nya burlesken

Den nya burlesken brukar räknas som att den uppstod omkring 1995, också det i USA, på en del olika platser mer eller mindre samtidigt – L.A., New York, Denver… I Sverige föddes scenen 2005/2006 i och med uppstarten av The Amazing Knicker Kittens Burlesque Revue och klubben Hootchy Kootchy Club. 

De allra flesta känner till Dita von Teese som burleskartist, och hon är ett fint exempel på glamouren, flärden och det lyxiga spektaklet som klassisk burlesk kan vara – men hon är bara en av väldigt många olika artister som alla har sin egen stil och prägel. Förutom den sk klassiska burlesken, som också ibland kallas glamourburlesk, finns en uppsjö av andra varianter – många löst samlade inom termen neoburlesk som mest av allt benämner att den skiljer sig från den klassiska burlesken. Det kan vara allt från slapstick-komedi till akrobatik till boylesque och manlesque och polesque, clowner, Darth Vader, apor i ballerinakostym, med mera. Ju större den moderna scenen växer sig, desto mer crossover, blandningar, och nya stilar uppstår och det finns oerhört mycket bra och varierad burlesk där ute för alla smaker.

“Best in business”

För lite av det som klassas som “best in the business” tipsar vi om Burlesque Hall of Fame:s videokanaler på Vimeo (aktuell) och på YouTube (tidigare) men vi vill också understryka att det här är en viss form av maffig arenaburlesk, och att det inte automatiskt gör den bättre än den svettiga källarklubbsburlesken som utgör scenens breda bas.

Upptäck och utforska, hitta dina egna favoriter, och din egen röst – Lyd Jo Boobs Weldons råd och “Be the burlesque you want to see in the world”, lyd Tiggers råd och “Fuck’em in the heart!”.

Uppslagsboken säger: http://en.wikipedia.org/wiki/Burlesque

“Be the burlesque you want to see in the world”

Jo Boobs Weldon