Burleskakademien Möhippa

När du går en av våra kurser så får du ta del av vår lärarkårs ackumulerade expertease och internationella burleskerfarenhet – vi har uppträtt i en mängd olika situationer, på olika platser, med olika publik och olika villkor.

Många års erfarenhet av att packa showgirlväskan, sy kostym till fem på morgonen, limma på fransarna, byta om i konstiga skrubbar och glammiga loger, snubbla på sladdar på scen, halka på kakelgolv, dansa som ett ess på nötta tiljor – och ta emot jubel på en mängd olika språk! Utöver burleskerfarenhet har våra lärare också andra kompetenser, i dans, yoga, klubb- och showproduktion, smink, och kostymkonstruktion (bland annat).

Vart håller vi hus?

Vi bedriver främst vår verksamhet i Stockholm men våra lärare packar gärna showponyväskan för att anordna hippor, intensivkurser, och workshops på andra platser – hör av dig om du vill att vi ska komma till din ort!

Förkunskaper?

Inga förkunskaper krävs för att gå på våra grundkurser och workshops men eventuella förkunskaper kan krävas på våra gästlärarworkshops men det meddelar vi. Våra elever är från 18 år och uppåt, med stor spridning över olika generationer. Många söker sig till våra kurser för att utmana sig själva och arbeta med sin självkänsla även om de egentligen inte har siktet inställt på scenen – och burlesken som uttrycksform är ett utmärkt sätt att utveckla sin självkänsla och ifrågasätta hur en ser på sin egen kropp. 

Många ger sig in i burlesken som en hobby – för att utvecklas personligen och utmana sig själv, eller kanske för att en vill uppträda inför sina kompisar, eller inför en partner – och burlesk är en underbar hobby och för många en väldigt intensiv och utvecklande personlig resa

Duchess Dubois

Vem kan dansa burlesk och hur kan det se ut?


Burlesken är ett slags blandning av dans och teater, och den som är tränad professionell dansare kan använda det på många fantastiska sätt, men det är inget krav för att kunna börja med burlesk. Taktkänsla är bra att ha eftersom att det vi gör under klasserna är sammanvävt med musik. Men främst så handlar det om att hitta sitt eget sätt att uttrycka och utöva burlesk på och att välja själv vilken väg en vill gå för att känna sig underbar och utveckla sig. Det kan vara i split och spagat och på tåspetsskor, men det kan också vara slapstick, eller en svängig ”strut” och en stor attityd – vi har till och med sett gamla burleskstjärnor still going strong med hjälp av rullatorn där uppe på scenen. 

Som med allt går det att hitta sin egen väg fram till burlesken, men genom att gå en kurs tar du del av andra människors erfarenhet och kan hoppa flera utvecklingssteg framåt som du hade behövt gå igenom på egen hand. Dessutom lär du känna andra entusiaster inom samma scen vilket kan vara ovärderligt för den som vill börja uppträda, eller bara ett kul sätt att skaffa vänner. 

Utmana sig själv som hobby

Att gå en kurs eller workshop är den perfekta arenan för att använda burlesken och undersöka burlesken för sin egen skull.

Vill en gå vidare till fortsättnings- eller påbyggnadsnivå så riktar vi på BA in oss på burlesken som en professionell konstform. Den har fortfarande kvar alla sina underbara egenskaper för utövaren, men om man vill kliva upp på scenen som artist så tillkommer en dimension av professionalism som vi på skolan värderar högt och som räknar in publiken, arrangören, burleskscenen, burleskens historia, koreografi, scennärvaro och många, långa timmar av hårt (och roligt!) arbete innan en är redo för rampljuset. 

Att arbeta som burleskartist är tidskrävande, utmanande, dyrt och många gånger svårt – men det är värt det!